NEW YORK RYE BREAD – kopia z maja 2008

Przepis na dwa bochenki, z których jeden zniknął jeszcze ciepły:

2 opakowania drożdży suchych aktywnych,

3 łyżeczki cukru,

450 ml. ciepłej wody ( ok. 40 st.C),

450 ml. maślanki,

100 ml. miodu,

2 łyżki oliwy,

2 łyżeczki soli,

2 łyżeczki cydru jabłkowego,

2 szklanki mąki żytniej,

8 szkl;anek mąki chlebowej ( przenna razowa + trochę jęczmiennej),

troche wody do posmarowania i szczypta mąki do posypania.

 

W mikserze rozpuścić drożdże i cukier. Poczekać aż utworzy się piana ( ok. 10 min.). Wymieszać maślankę, miód, oliwę, sól i cydr z drożdżami. wyrabiać w mikserze dodając mąkę żytnią i chlebową po pół szklanki jednorazowo, aż utworzy się dość sztywne ciasto. na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne ( ok. 10 min.). Umieścic ciasto w wysmarowanej tłuszczem misce, przewrócić na drugą stronę, przykryć wilgotnym płótnem i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (conajmniej godzinę). Następnie uderzyć ciast pięścią, aż trochę opadnie i jeszcze trochę wygniatać (1-2 min.). Podzielić na dwie równe części i utworzyć bochenki, a każdy z nich rozciągnąć i zwinąć. Tak zwinięty bochenek będzie miał charakterystyczne pęknięcie i smaczniejszą, chrupiacą skórkę. Nastepnie umieścić bochenki na natłuszczonych blachach i przykryć wilgotnym płótnem do ponownego wyrośnięcia (ok. 45 min.). Nagrzać piekarnik do 205 st. C, chleby posmarować wodą i poprószyć mąką, piec około 40 minut. Chłodzić na chłodnym grillu.

chleb1-300x225

chleb-300x225

chleb2-300x225

Od pewnego czasu moja małżonka i ja przestalismy całkowicie kupować chleb żywiąc się wyłącznie własnym wypiekiem. Takie chlebki są zdrowe, bez żadnych sztuczności i konserwantów a przede wszystkim – znacznie smaczniejsze. Przetestowaliśmy już kilkadziesiąt przepisów ( w tym własnych – eksperymentalnych), ale ten jest wyjątkowo udany i wszystkim z czystym sumieniem polecam. Z dwóch bochenków jeden pochłonęliśmy natychmiast ( piesek nam trochę pomógł ). Bardzo smaczny jest ze świeżym masełkiem i szczypiorkiem, a jeszcze lepszy z domowym pasztetem.

SMACZNEGO!!!

Jedna odpowiedź to “NEW YORK RYE BREAD – kopia z maja 2008”

  1. Jozef Ptak Says:

    Pamiętam z dziecięcych lat co tygodniowe domowe wypieki.
    Wspaniałości!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: